Ny bok om borggårdskrisen 1914

med-kungen-som-verktyg-historien-om-forsvarsstriden-borggardskrisen-sven-hedin

Den 6 februari 2014 var det hundra år sedan borggårdskrisen. Krisen var en av de mest dramatiska i vår parlamentariska historia och markerade kulmen på ett årtionde av hårdnande motsättningar mellan höger och vänster i politiken, och mellan arbetsgivare och arbetare på arbetsmarknaden. Konflikten hade inletts drygt två år tidigare, i december 1911, då Sveriges nyvalde liberale statsminister Karl Staaff beslöt inställa bygget av F-båten, en ny typ av pansarfartyg som hade drivits igenom av Staaffs konservative föregångare Arvid Lindman.

För att visa stöd för försvaret organiserades det så kallade bondetåget, en nationell demonstration av omkring 30 000 bönder och andra intresserade, som den 6 februari 1914 uppvaktade Gustav V på Stockholms slott. I sitt tal till bönderna, det så kallade borggårdstalet, tog Gustaf V offentligen avstånd från Staaffs försvarspolitik. Talet var ett retoriskt glansnummer i gammaldags patriotisk stil och hade skrivits av Sven Hedin i samarbete med den unge löjtnanten och Karl XII-forskaren Carl Bennedich. Det genomsyrades av föreställningen om en personlig kungamakt, och kungen talade om ”min armé” och ”min flotta”.

Med anledning av hudraårsdagen har författaren och journalisten Axel Odelberg kommit ut med en ny bok om händelserna 1914. Odelberg har tidigare skrivit flera böcker om Sven Hedin, bland annat ”Äventyr på riktigt: berättelsen om upptäckaren Sven Hedin” (2008) och ”Vi som beundrade varandra så mycket: Sven Hedin och Adolf Hitler” (2012).

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s