Nytt ljus över ”Nytt ljus över Yngre Västgötalagen”

År 2012 utkom Göran B Nilsson med sin bok ”Nytt ljus över Yngre Västgötalagen: den bestickande teorin om en medeltida lagstiftningsprocess”, Rättshistoriskt bibliotek, bd 69, i vilken han lanserade en helt ny syn på lagen och dess tillkomsthistoria. Den nedan bifogade artikeln baseras på det föredrag som Göran B Nilsson höll i Vitterhetsakademien i maj 2013. Till textunderlaget bifogas dessutom ett tidsdiagram som är tänkt att underlätta förståelsen av bokens och artikelns kronologi (se länk nedan).

Huvudsyftet med föredraget i Vitterhetsakademien var att Göran B Nilsson ville ge intresserade läsare en välbehövlig introduktion till och sammanfattning av de hårdtuggade texterna i ”Nytt ljus över Yngre Västgötalagen. Den Bestickande Teorin om en medeltida lagstiftningsprocess” från 2012 (i det följande förkortat DBT-boken). Samma syfte präglade även den starkt tillökade och fotnoterade upplaga av föredraget som återfinns i artikeln. Här sätts tillkomsten av Yngre Västgötalagen in i ett större sammanhang, närmare bestämt den juridisk-politiska kampen mellan centralmakt och regionalmakt i Sverige 1250-1350. Dessutom återfinns en betydelsefull revision och komplettering av DBT-bokens skissartade skildring av händelseutvecklingen 1317-1350, från tillkomsten av Yngre lagens urversion fram till den s.k. Magnus Erikssons allmänna landslag. Framställningen avslutas med en lista över Errata och Corrigenda i DBT-boken.

Författaren tar gärna emot kommentarer beträffande sina forskningsresultat.

Görans B Nilsson artikel

Diagram VgL

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s