Höstens seminarieserie i rättshistoria vid Stockholms universitet

Höstens seminarieserie i rättshistoria vid Stockholms universitet ägnas åt den processrättsliga utvecklingen i Europa och Sverige.

Fredagen den 24 oktober 2014  är det dags för det tredje seminariet. Remco van Rhee,  professor i europeisk rättshistoria och komparativ civilprocessrätt vid Maastricht universitet, föreläser då över ett ämnet Superior Courts in the Dutch Republic (1581-1795): An Independent ”Judiciary” controlled by the ”Executive”:

At first glance, the administration of justice in the Dutch Republic (1581-1795) was firmly in the hands of the courts of law. However, when viewed more closely, it appears that those in power possessed various instruments to influence the manner in which legal disputes were decided. This had several consequences, also as regards the superior courts in the land. It appears that the superior courts functioned within an environment in which they could often not be regarded as truly superior: they were subject to other powers, notably within the context of their jurisdiction and as a result of specific legal remedies that were available against ‘final’ judgments. The present paper will explore the position of especially the superior courts of the provinces of Holland and Zeeland, notably the High Council of Holland & Zeeland (Hoge Raad van Holland en Zeeland) and the Court of Holland and Zeeland (Hof van Holland en Zeeland).

Det fullständiga programmet för höstens seminarieserie och praktisk information återfinns här:
Seminarieserie i rättshistoria hösten 2014 – program

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s