Databas över Axel Oxenstiernas skrifter och brev

Axel_Oxenstierna_painted_by_Jacob_Heinrich_Elbfas_1626

Arkivet efter Axel Oxenstierna, svensk rikskansler från 1612 till 1654, är Sveriges viktigaste sammanhållna källmaterial från tidig stormaktstid, och är ett forskningsmaterial av central betydelse för svensk och europeisk historia. Efter rikskanslerns död har arkivet mesta tiden förvarats på hans slott Tidö, innan det i två omgångar (1848 och 1967) förvärvades av staten och överfördes till Riksarkivet. Trots diverse förluster och avsöndringar omfattar arkivet alltjämt ca 500 arkivvolymer.

Utgivningen av Axel Oxenstiernas skrifter och brev har i varierande omfattning pågått ända sedan sent 1800-talet. Under 1999-2005 pågick det så kallade Oxenstiernaprojektet, som nu finns sökbart i en datasbas som innehåller drygt 6.000 poster, varav drygt 3.900 utgörs av brev från Axel Oxenstierna från tiden 1636–1654.

Databasen nås här.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s