Högre seminarium i rättshistoria i Stockholm den 3 mars 2016

Inbjudan till seminarium i rättshistoria

 

Torsdagen den 3 mars 2016 håller professor Stephan Meder (universitetet i Hannover) ett seminarium om grundaren av den historiska skolan Friedrich Carl von Savignys tolkningslära och hermeneutik. Savignys tolkningslära kommer att diskuteras och jämföras med rättsvetarna Thibaut och Francis Liebers respektive läror.

Tid: 16.00-18.00

Plats: Juridiska institutionen, fakultetsrummet plan 8, hus C, södra husen.

Språk: Inledning på tyska med efterföljande diskussion på tyska och engelska

Efter seminariet serveras lättare förtäring i lunchrummet på plan 7. Anmälan till seminariet krävs inte, men kan göras till adam.croon@juridicum.su.se

 

Stephan Meder är professor i civilrätt och rättshistoria vid universitetet i Hannover. Till Meders produktion hör bland annat ett arbete om juridiskt tolkningsarbete med titeln Missverstehen und Verstehen: Savignys Grundlegung der juristischen Hermeneutik (Mohr Siebeck, 2004)

Ur den engelska beskrivningen av boken:

“When is it permissible to interpret a binding legal text? Unlike Anglo-Saxon and French legal experts, the Germans believe that it is in principle possible to interpret legal texts whose wording is unambiguous. This opinion can be traced back to the transition to modern hermeneutics, which was carried out by Friedrich Carl von Savigny in jurisprudence. Stephan Meder outlines the development of Savigny’s hermeneutic theory against the backdrop of his contacts to other advocates of modern hermeneutics, such as for example Friedrich Schleiermacher or August Boeckh. In doing so, he shows that essential elements of the image that current methodologies have of Savigny’s analysis of interpretation need to be corrected.”

Mer information om inledaren går att finna på http://www.jura.uni-hannover.de/meder_lehrstuhlinhaber.html?&no_cache=1

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s