Det förpliktande minnet

Under rubriken ”Molnen tornar upp sig över firande universitet” skrev Johan Östling den 13 november 2017 i Svenska Dagbladet om några aktuella böcker i anledning av Lunds universitets 350-årsjubileum.

Det förpliktande minnet

En av de böcker han tog upp är Kjell Å Modéers ”Det förpliktande minnet”, utgiven av Santérus förlag, om Juridiska fakultetens historia. Östling skrev följande.

”Den som står för den enskilt största lärdomsbedriften är Kjell Å Modéer, rätts­historiens nestor. Under försommaren publicerade han ”Det förpliktande minnet” (Santérus). Det är en mäktig bok om den juridiska fakultetens historia från 1666 och 2016. På över 550 sidor passerar åtskilliga lundajurister revy, men Modéer använder ett pedagogiskt grepp och identifierar en ledande gestalt per epok. Samuel ­Pufendorf får representera det sena 1600-talets folkrätt, Carl Johan Schlyter 1800-talets historiska skola, Karl Olive­crona den skandinaviska rättsrealismen och Anna Christensen den mogna välfärdsstatens sociala strukturer. Riktigt intressant blir det när Modéer kombinerar sin djupa förtrogenhet med det lokala med en komparativ blick där lundafakulteten sätts in i olika rättskulturella sammanhang.”

Vilka moln är det då som tornar upp sig över det firande universitetet? Hotas den akademiska friheten och det öppna kunskapssökandet? Här finns det minnen som förpliktar inför framtiden.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s