Ny doktorand i rättshistoria i Lund

Mathilda Tarandi är sedan hösten 2019 doktorand i rättshistoria i Lund. Hon beskriver sin forskningsämne så här:

”Min forskning har sin kärna i den svenska regleringen av abort ur ett rättshistoriskt perspektiv. Initialt syftar projektet till att utreda rättsutvecklingen kring abort, från införandet av huvudregeln om dödsstraff för fosterfördrivningsbrottet i 1734 års lag till antagandet av den lag som utgör grund för vår nuvarande abortlag. Utvecklingen ska belysas i såväl sin samhälleliga som rättsliga kontext. En viktig del i projektet utgörs av en praxisstudie, där tillämpningen av nöd och diskussion kring intressekollision utreds, sammantaget för att utröna vilka syften och värden som värnades eller inte värnades i domstolar, riksdagsdebatt och lagstiftning. Vidare ska en internationell utblick eller mindre komparativ studie i relation till ett katolskt land genomföras, i syfte att belysa materialet i sammanhanget rätt och religion.”

Vi hälsar Mathilda välkommen till rättshistorieämnet!

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s