Ruth Bader Ginsburg

Den 18 september avled Ruth Bader Ginsburg, amerikansk jurist, advokat och ledamot av USA:s högsta domstol från 1993 fram till sin död 2020. Ruth Bader Ginsburg har verkligen påverkat historien som en förkämpe för likabehandling, jämställdhet och medborgerliga rättigheter i USA. Hon gjorde sig känd som en jurist med stort mod, integritet och ett intellekt av skarpaste slag.

År 1969 utnämndes Ruth Bader Ginsburg till hedersdoktor i Lund. Hon hade under flera år på 1960-talet genomfört ett komparativt forskningsprojekt tillsammans med domaren Anders Bruzelius. Arbetet resulterade bland annat i boken ”Civil Procedure in Sweden” (1965). 50 år senare, i maj 2019, kreerades hon till jubelhedersdoktor vid en ceremoni i Stockholm. Se bilder nedan från 1969 respektive 2019.

Ruth Bader Ginsburg höll genom åren kontakten med sina vänner i Lund, däribland professor emeritus Kjell Å Modéer. I januari 2014 spelade Kjell Å Modéer in en längre konversation med Ruth Bader Ginsburg där de bland annat samtalade om hennes erfarenheter av tiden i Sverige, hennes kamp för jämställdhet och hennes intresse för komparativ rätt. Konversationen finns även i tryckt form: ”A Conversation with Justice Ruth Bader Ginsburg U.S. Supreme Court, Washington D.C., January 30, 2014” (Juristförlaget i Lund, 2015).

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s